Utilizatorul întreabă: De obicei, obturatoarele cu plan focal se mișcă în direcția stânga-dreapta sau sus-jos?

Salut!

Obturatoarele cu plan focal sunt componente esențiale ale aparatelor foto DSLR și mirrorless. Acestea controlează durata de expunere a senzorului la lumină prin deschiderea și închiderea unui orificiu în fața senzorului. În timpul expunerii, obturatorul se mișcă pentru a permite luminii să ajungă la senzor și să captureze imaginea.

În general, obturatoarele cu plan focal se mișcă în direcția stânga-dreapta sau sus-jos, în funcție de orientarea camerei. Cu toate acestea, există diferențe între diferitele tipuri de aparate foto și moduri de lucru.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, hai să discutăm despre două tipuri comune de obturatoare cu plan focal: obturatorul cu perdea verticală și obturatorul cu perdea orizontală.

Obturatorul cu perdea verticală:
Acest tip de obturator este cel mai frecvent întâlnit în aparatele foto DSLR. Funcționează prin mișcarea unei perdele în sus și în jos în fața senzorului. În mod normal, perdeaua inferioară este fixă, iar perdeaua superioară se mișcă în jos pentru a începe expunerea și apoi se mișcă înapoi în sus pentru a încheia expunerea. Astfel, mișcarea obturatorului are loc în direcția sus-jos.

Obturatorul cu perdea orizontală:
Acest tip de obturator este mai des întâlnit în aparatele foto mirrorless. Funcționează prin mișcarea unei perdele din stânga în dreapta în fața senzorului. Perdeaua se mișcă într-o direcție pentru a începe expunerea și apoi se mișcă în direcția opusă pentru a încheia expunerea. Astfel, mișcarea obturatorului are loc în direcția stânga-dreapta.

Este important de menționat că nu toate aparatele foto utilizează aceleași tipuri de obturatoare. Există și alte variante și moduri de funcționare, cum ar fi obturatoarele cu perdea curbată sau obturatoarele electronice, care nu implică mișcarea fizică a unei perdele. Aceste tipuri de obturatoare pot oferi avantaje suplimentare, precum viteze de sincronizare mai ridicate sau absența vibrațiilor.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează obturatoarele cu plan focal în diferite aparate foto, aruncă o privire la manualul de utilizare al aparatului tău specific. Acolo vei găsi toate informațiile necesare despre modul de funcționare al obturatorului și direcția în care se mișcă.

Sper că această explicație te-a ajutat să înțelegi mai bine cum se mișcă obturatoarele cu plan focal. Dacă ai alte întrebări, te rog să nu eziti să le adresezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *