Pot folosi un obiectiv Nikon 50mm f/2 pre-AI pe aparatul meu Nikon D5100?

Salut!

În ceea ce privește întrebarea ta, da, poți folosi un obiectiv Nikon 50mm f/2 pre-AI pe aparatul tău Nikon D5100. Cu toate acestea, există câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare.

Obiectivul Nikon 50mm f/2 pre-AI este un obiectiv vechi, care a fost lansat înainte de introducerea sistemului AI (Automatic Indexing) de către Nikon. Acest sistem AI permite camerei să comunice cu obiectivul pentru a seta diafragma corespunzătoare și pentru a obține măsurători precise ale luminozității. În cazul obiectivelor pre-AI, este necesară setarea manuală a diafragmei.

D5100, pe de altă parte, este o cameră DSLR de consum, care nu are suport pentru obiective pre-AI. Cu toate acestea, există o soluție pentru a putea utiliza obiectivul pe D5100. Trebuie să convertești obiectivul Nikon 50mm f/2 pre-AI într-un obiectiv AI.

Conversia pre-AI în AI implică îndepărtarea unei aripioare de pe obiectiv și înlocuirea acesteia cu o aripioară AI. Aceasta va permite camerei să comunice cu obiectivul și să controleze diafragma în mod automat. Există diferite moduri de a face această conversie, iar cea mai sigură și recomandată metodă este de a trimite obiectivul la un service autorizat Nikon sau un tehnician specializat.

Dacă dorești să faci conversia singur, trebuie să fii foarte atent și să te asiguri că urmezi instrucțiunile corecte pentru obiectivul tău specific. Este important să menționez că acest lucru poate anula garanția obiectivului și poate duce la deteriorarea acestuia dacă nu este făcut în mod corect.

Odată ce ai convertit obiectivul într-un obiectiv AI, îl poți monta pe D5100 și să îl utilizezi în mod normal. Va trebui să setezi setările camerei pentru a permite utilizarea diafragmei manuale. Pentru a face acest lucru, urmează acești pași:

1. Accesează meniul camerei prin apăsarea butonului „Menu” de pe partea din spate a camerei.
2. Navighează prin meniu folosind butoanele de navigare și selectează opțiunea „Setări personalizate” (Custom Settings).
3. Caută opțiunea „Control diafragmă” (Aperture Setting) și selectează-o.
4. Selectează opțiunea „Diafragmă manuală” (Manual Aperture) pentru a permite utilizarea diafragmei manuale.
5. Salvează modificările și ieși din meniu.

Acum poți utiliza obiectivul Nikon 50mm f/2 pre-AI pe D5100. Va trebui să ajustezi diafragma manual, iar măsurătorile de expunere vor fi disponibile numai în modul de măsurare matricială.

Un alt aspect important de menționat este că obiectivul Nikon 50mm f/2 pre-AI este un obiectiv Full Frame, ceea ce înseamnă că va avea o distanță focală echivalentă de aproximativ 75mm pe D5100, care are un senzor APS-C. Acest lucru înseamnă că obiectivul va avea un unghi de vizualizare mai îngust decât pe o cameră Full Frame.

Sper că aceste informații îți sunt de folos. Dacă ai întrebări suplimentare, nu ezita să le pui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *