De ce produc producătorii de lentile lentile cu puține lamele de diafragmă?

Salut!

Producătorii de lentile produc adesea lentile cu puține lamele de diafragmă pentru a oferi fotografilor mai mult control asupra profunzimii de câmp și pentru a crea efecte bokeh mai plăcute.

Înainte de a ne adânci în acest subiect, să clarificăm ce reprezintă diafragma într-o cameră foto. Diafragma este o componentă a obiectivului care controlează cantitatea de lumină care ajunge la senzorul camerei. Aceasta este formată dintr-un set de lamele care se deschid și se închid pentru a regla diametrul orificiului prin care trece lumina. Diametrul orificiului determină cât de multă lumină ajunge la senzor și, de asemenea, afectează adâncimea de câmp.

Acum, să vorbim despre de ce producătorii de lentile produc lentile cu puține lamele de diafragmă. Un motiv este acela că, cu mai puține lamele, diafragma poate crea un efect bokeh mai plăcut. Bokeh-ul se referă la efectul estetic de blurare a fundalului într-o fotografie. Cu cât sunt mai puține lamele de diafragmă, cu atât bokeh-ul va fi mai „rotund” și mai uniform. Acest lucru este deosebit de important în portrete sau în fotografii de natură, unde subiectul principal trebuie să iasă în evidență în fața unui fundal frumos blurat.

În plus, lentilele cu puține lamele de diafragmă pot oferi o adâncime de câmp mai mică. Adâncimea de câmp se referă la zona de focalizare a fotografiei. Cu o adâncime de câmp mică, subiectul principal este clar și accentuat, în timp ce fundalul și elementele din planul îndepărtat sunt blurate. Acest lucru poate fi folosit pentru a atrage atenția asupra subiectului principal și pentru a crea un efect artistic în fotografiile cu peisaje, flori sau portrete.

În plus, lentilele cu puține lamele de diafragmă pot fi mai compacte și mai ușoare decât cele cu mai multe lamele. Acest lucru poate fi important pentru fotografi care doresc să călătorească ușor sau să aibă un echipament mai portabil.

Pentru a exemplifica mai bine, să luăm în considerare un exemplu de lentilă cu puține lamele de diafragmă. Să spunem că avem o lentilă cu diafragma maximă de f/1.8 și doar 7 lamele. Când diafragma este setată la f/1.8, orificiul este deschis la maximum și toate cele 7 lamele sunt retrase complet, permițând o cantitate mare de lumină să intre în cameră. Acest lucru permite fotografului să obțină imagini luminoase și clare în condiții de lumină slabă sau să creeze un efect bokeh plăcut.

În concluzie, producătorii de lentile produc lentile cu puține lamele de diafragmă pentru a oferi fotografilor un control mai mare asupra profunzimii de câmp și pentru a crea efecte bokeh mai plăcute. Aceste lentile pot fi mai compacte, mai ușoare și pot fi utilizate pentru a crea imagini artistică. Sper că aceasta a răspuns la întrebarea ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *