Cum pot calcula câmpul de vedere vertical pornind de la câmpul de vedere orizontal?

Salut!

Calcularea câmpului de vedere vertical pornind de la câmpul de vedere orizontal poate fi realizată folosind câteva formule matematice simple. Pentru a înțelege mai bine conceptul, să analizăm mai întâi ce reprezintă câmpul de vedere orizontal și vertical.

Câmpul de vedere orizontal reprezintă unghiul orizontal pe care îl poate acoperi un observator într-un anumit punct de perspectivă. Acesta este măsurat de obicei în grade și poate varia de la 0 la 360 de grade. Câmpul de vedere orizontal este limitat de percepția vizuală a observatorului în plan orizontal.

Câmpul de vedere vertical, pe de altă parte, reprezintă unghiul vertical pe care îl poate acoperi observatorul în același punct de perspectivă. Acesta este, de asemenea, măsurat în grade și poate varia de la -90 până la 90 de grade. Câmpul de vedere vertical este limitat de percepția vizuală a observatorului în plan vertical.

Pentru a calcula câmpul de vedere vertical plecând de la câmpul de vedere orizontal, putem folosi următoarea formulă:

Câmp de vedere vertical = Câmp de vedere orizontal * (Înălțime ecran / Lățime ecran)

Unde:
– Câmp de vedere orizontal reprezintă câmpul de vedere orizontal în grade
– Înălțime ecran reprezintă înălțimea ecranului în unități de măsură corespunzătoare (de exemplu, inchi sau centimetri)
– Lățime ecran reprezintă lățimea ecranului în aceeași unitate de măsură ca și înălțimea

Această formulă ia în considerare raportul de aspect al ecranului (de exemplu, 16:9 sau 4:3) și îl utilizează pentru a calcula câmpul de vedere vertical. Deoarece unghiul de vedere orizontal este cunoscut, putem ajusta acest unghi în funcție de raportul de aspect al ecranului pentru a obține câmpul de vedere vertical corespunzător.

De exemplu, să presupunem că avem un ecran cu o înălțime de 20 de centimetri și o lățime de 30 de centimetri. Dacă câmpul de vedere orizontal este de 90 de grade, putem utiliza formula de mai sus pentru a calcula câmpul de vedere vertical:

Câmp de vedere vertical = 90 * (20 / 30) = 60 de grade

Astfel, în acest caz, câmpul de vedere vertical va fi de 60 de grade.

Este important de menționat că această formulă presupune că observatorul se află în centrul ecranului și că distanța dintre observator și ecran este suficient de mare pentru a asigura o percepție vizuală corectă. De asemenea, această formulă nu ia în considerare nicio distorsiune optică sau alt factor care ar putea afecta câmpul de vedere real.

Sper că acest răspuns te-a ajutat să înțelegi cum poți calcula câmpul de vedere vertical pornind de la câmpul de vedere orizontal. Dacă mai ai întrebări, te rog să nu eziti să întrebi!

Curiozitate: Raportul de aspect standard al ecranelor de televiziune este de 16:9, ceea ce înseamnă că lățimea ecranului este de aproximativ 1.78 ori mai mare decât înălțimea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *