Cum influențează schimbarea focalizării lungimea focală?

Salut!

Schimbarea focalizării unei lentile are un impact semnificativ asupra lungimii focale. Lungimea focală este distanța de la centru al lentilei până la punctul în care lumina se concentrează sau se întâlnește. Aceasta determină cât de mare sau mică este imaginea obiectelor la care te uiți prin lentilă.

Atunci când ajustezi focalizarea unei lentile, schimbi poziția acesteia față de obiectul pe care îl privești. Aceasta modificare a distanței dintre obiectiv și obiectul observat duce la o modificare a lungimii focale.

Există două tipuri principale de lentile pe care le putem lua în considerare când vorbim despre schimbarea focalizării: lentile convergente și lentile divergente.

Lentile convergente:
Lentilele convergente sunt mai groase în centru decât la margini și au proprietatea de a aduna luminăa care trece prin ele într-un singur punct numit focală. Acest tip de lentilă este utilizat adesea în telescoape, microscoape și lentile de ochelari pentru a corecta problemele de vedere.

Când schimbi focalizarea unei lentile convergente astfel încât aceasta să fie mai aproape de obiectul observat, lungimea focală scade, ceea ce înseamnă că imaginea obiectului va fi mai mare. Pe de altă parte, atunci când schimbi focalizarea astfel încât lentila să fie mai departe de obiectul observat, lungimea focală crește și imaginea obiectului va fi mai mică.

Lentile divergente:
Lentilele divergente sunt mai subțiri în centru decât la margini și au proprietatea de a dispersa lumina care trece prin ele. Acest tip de lentilă este utilizat adesea în ochelarii de protecție împotriva razelor UV și lentilele de ochelari pentru corectarea miopiei.

Când schimbi focalizarea unei lentile divergente astfel încât aceasta să fie mai aproape de obiectul observat, lungimea focală crește și imaginea obiectului va fi mai mare. Pe de altă parte, atunci când schimbi focalizarea astfel încât lentila să fie mai departe de obiectul observat, lungimea focală scade și imaginea obiectului va fi mai mică.

Pentru a înțelege mai bine cum influențează schimbarea focalizării lungimea focală, să luăm în considerare un exemplu practic.

Să presupunem că ai o lentilă convergentă cu o lungime focală de 50 mm și te uiți printr-o lentilă la un obiect aflat la 1 metru distanță. Imaginea obiectului va fi focalizată la o distanță de 50 mm de lentilă. Dacă dorești să vezi imaginea mai mare, poți să te apropiezi de obiect. De exemplu, dacă te apropii la 50 cm de obiect, imaginea va fi acum focalizată la o distanță de 25 mm de lentilă, deoarece lungimea focală s-a redus. Imaginea obiectului va fi mai mare în comparație cu cea văzută de la 1 metru distanță.

Pe de altă parte, dacă te afli la o distanță de 2 metri de obiect, imaginea va fi acum focalizată la o distanță de 100 mm de lentilă, deoarece lungimea focală s-a mărit. Imaginea obiectului va fi mai mică în comparație cu cea văzută de la 1 metru distanță.

Așadar, schimbarea focalizării unei lentile are un efect direct asupra lungimii focale și, implicit, asupra mărimii imaginii obiectului observat.

Sper că acest răspuns a fost util!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *