Cine deține dreptul de autor asupra unei fotografii realizate de un fotograf angajat în Canada?

Salut!

În Canada, dreptul de autor asupra unei fotografii realizate de un fotograf angajat aparține de obicei angajatorului, nu fotografului însuși. Aceasta se bazează pe principiul „opera în comisie”, care se aplică atunci când un angajat creează o lucrare în timpul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu.

Conform Legii Drepturilor de Autor din Canada, secțiunea 13(3), lucrările create de un angajat în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sunt considerate aduse la existență în numele și în beneficiul angajatorului. Dreptul de autor asupra acestor lucrări este, prin urmare, deținut de angajator.

Este important de menționat că aceasta se aplică doar angajaților și nu fotografilor independenți. Fotografi independenți dețin drepturile de autor asupra propriilor lor fotografii, cu excepția cazului în care au fost create în baza unui acord contractual care transferă drepturile de autor către un altă parte.

Pentru a exemplifica mai bine, să presupunem că un fotograf angajat de către o companie canadiană face o fotografie în timpul unui eveniment al companiei. În acest caz, dreptul de autor asupra fotografiei îi aparține companiei, nu fotografului.

În ceea ce privește fotografii independenți, aceștia dețin drepturile de autor asupra propriilor lucrări și pot decide cum să le utilizeze și să le licențieze. Pot decide să vândă drepturile de autor către un client sau să le păstreze și să le licențieze în mod individual, permițând utilizarea fotografiei în schimbul unei sume de bani sau a altor condiții.

Este important de menționat că drepturile de autor nu sunt același lucru cu drepturile de utilizare. Deținătorul drepturilor de autor decide cum să utilizeze și să licențieze lucrarea, dar alte persoane pot obține drepturi de utilizare prin intermediul unui acord contractual. Aceste drepturi de utilizare pot fi deținute de către terțe părți, cum ar fi editori, agenții de publicitate sau alte companii care doresc să folosească fotografia în scopuri comerciale.

În concluzie, în Canada, dreptul de autor asupra unei fotografii realizate de un fotograf angajat aparține în general angajatorului, în timp ce fotografilor independenți le aparțin drepturile de autor asupra propriilor lucrări. Este important ca fotograful sau angajatorul să aibă un acord clar și scris care să stabilească cine deține drepturile de autor și drepturile de utilizare ale fotografiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *