Ce înseamnă diagrama cromatică CIE?

Salut!

Diagrama cromatică CIE (Comisia Internațională de Iluminat) este un model matematic care descrie toate culorile vizibile de către ochiul uman. A fost dezvoltată în anii 1930 de către CIE pentru a standardiza și a cuantifica culorile.

Diagrama cromatică CIE este bazată pe trei componente principale: luminozitatea (L), coordonatele x și y ale culorii pe axa verde-roșu și axa albastru-galben, respectiv. Aceste trei componente formează un sistem de coordonate tridimensionale, numit și „spațiul de culoare CIE XYZ”.

Unul dintre principalele obiective ale diagramelor cromatice CIE este de a permite oamenilor să comunice și să reproducă culorile într-un mod standardizat. De exemplu, când vorbim despre o anumită nuanță de roșu, este important să avem o referință comună pentru a ne asigura că ne referim la aceeași culoare.

Diagrama cromatică CIE este reprezentată grafic printr-un plan bidimensional, numit și „diagrama cromatică CIE xy”. Acest plan reprezintă toate culorile vizibile de către ochiul uman și are forma unui diagramă în formă de C. Pe acest plan, culorile pure (cum ar fi roșu, verde și albastru) sunt reprezentate ca puncte, iar culorile mixte sunt reprezentate ca linii sau curbe.

În diagrama cromatică CIE, luminozitatea este reprezentată pe axa verticală, iar coordonatele x și y reprezintă culoarea pe axele orizontale. Valorile x și y pot varia de la 0 la 1 și descriu proporția de verde-roșu și albastru-galben dintr-o culoare. De exemplu, o valoare de x = 0.3 și y = 0.6 ar indica o culoare mai apropiată de galben.

Diagrama cromatică CIE este folosită într-o varietate de domenii, inclusiv design grafic, fotografie, imprimare și industria textilă. Aceasta oferă o modalitate standardizată de a măsura și de a comunica despre culori, ceea ce este esențial pentru a asigura reproduceri precise ale culorilor.

Pentru a utiliza diagrama cromatică CIE în aplicații practice, este necesar să se convertească culorile din spațiul de culoare RGB (roșu-verde-albastru) în spațiul CIE XYZ. Acest lucru se poate face utilizând formule matematice specifice, care iau în considerare caracteristicile ochiului uman și ale sistemului de vizualizare a culorilor.

Iată un exemplu de cod în limbajul Python pentru a converti o culoare din spațiul RGB în spațiul CIE XYZ:

„`python
import colorspacious

# Definirea culorii în spațiul RGB
color_rgb = (255, 0, 0)

# Convertirea culorii în spațiul CIE XYZ
color_xyz = colorspacious.rgb_to_xyz(color_rgb, „sRGB1”)

print(„Culoarea în spațiul CIE XYZ:”, color_xyz)
„`

Curiozitate: CIE a dezvoltat și alte diagrame cromatice, cum ar fi diagrama cromatică CIE Lab și diagrama cromatică CIE Luv, care oferă și alte moduri de a reprezenta culorile.

Sper că această explicație detaliată a diagramelor cromatice CIE te-a ajutat să înțelegi mai bine conceptul și utilitatea lor. Dacă ai alte întrebări, nu ezita să le adresezi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *